Alt Yapı

 

 

ÇÜ-SABİDAM 'ın Fiziki Büyüklüğü

ÇÜ-SABİDAM müstakil bir alanda 4800 m2 üzerine kurulmuştur. Kapalı alanı 1300 m2 , açık alanı 3500 m2 dir. İdari ve personel ofisleri ile küçük hayvan üniteleri bir arada olup, domuz ağılı ve koyun ağılı-yarı açık tavşan bahçesi ayrı birer yapı şeklindedir.

                                               
   

Deney Hayvanı Bakım-Üretim Bölümü ve Deney Hayvanı Üretimi

ÇÜ SABİDAM bağımsız bir bahçe içinde bir ana binadan ve ek bölümlerden oluşmaktadır. Ana bina içindeki bölümlerde sıçan, fare ve tavşan bakım ve üretim bölümleri bulunmaktadır. Büyük ve küçük hayvan ameliyathanesi, post-op oda, survival olmayan cerrahi odası, iki adet araştırmacı hayvan odası, idari oda ve personel odaları bulunmaktadır. Ek bina ve bölümlerinde iki adet domuz ağılı (ilki 1988'de, ikincisi 1999'da hizmete girdi), post-op hayvan bakım odaları, tavşan bahçesi (4 bölümden oluşmaktadır, 1990'da hizmete girdi)

                                             
   

  ,koyun odası, kurbağa havuzu (1990), depo, yem odası, personel soyunma odası ile soğuk oda bulunmaktadır. Ölmüş yada öldürülmüş olan deney hayvanlarının yakılması için 1990 yılında yaptırılmış olan krematoryum otomatik olup fuel-oil püskürtme özelliğine sahiptir. İlk yıllarında yalnızca fare ve çok az sayıda sıçan üretimi yapılan merkezimiz, bu gün 5 farklıdeney hayvanının (Sprague Dawley ve Wistar sıçanı, Bulb/C ve beyaz fındık faresi, tavşan, domuz ve koyun) üretiminin düzenli ve yeterli olarak yapılabildiği bir duruma gelmiştir. Ülkemizin çeşitli üniversitelerinden deney hayvanı isteği yapılmakta ve talebe göre üretilip istem karşılanmaktadır. Deney Hayvanı üretimi araştırmacıların isteği doğrultusunda planlanmaktadır. Merkezimizde deney hayvanlarının yıllık maksimum üretimi talebe göre değişmektedir. Araştırmacılar, deney hayvanı talepleri için para ödemek durumundadırlar. Deney hayvanı fiyatı her yıl ÇÜ-SABİDAM Yönetim Kurulunca belirlenmektedir. Fiyat belirlenirken, genellikle, diğer üretim merkezlerinin fiyatları, Ç.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin projelere desteğinin artış oranı ve yem maliyetleri göz önüne alınmaktadır. Üniversitemiz araştırmacıları için fiyat başka üretim merkezlerinin fiyatlarından oldukça düşük tutulmaktadır.

 

                                             
   

Ameliyathaneler

Merkezde iki adet ameliyathane bulunmaktadır. Bunların birisi mikrocerrahi, diğeri büyük deney hayvanları (domuz, köpek vb.) ile yapılacak çalışmalar için kullanılmaktadır. Bu bölümde cerrahi mikroskop (fotoğraf makineli), standart mikrocerrahi alet seti ve göz mikrocerrahi alet seti, sfigmomanometre, ışık mikroskobu, ameliyat masaları, binoküler loop, hayvan tıraş makinesi, laringoskop, anestezi makinesi, elektrokoter, aspiratör, taşınabilir röntgen cihazı, ameliyathane tavan lambası, ecza dolabı, standart cerrahi seti, vasküler cerrahi seti, temel cerrahi seti, kemik cerrahisi seti ve otoklav bulunmaktadır. Büyük hayvan çalışmaları sadece ÇÜ-SABİDAM 'da yapılırken, küçük hayvan çalışmaları ÇÜ-SABİDAM yanında ilgili Anabilim dallarında da gerçekleştirilmektedir.

                                             
   

 

ÇÜ -SABİDAM'ın Akademik Çalışmalara Katkısı

Bu merkezin amacı, tıp ve biyoloji alanında araştırma yapmak isteyen herkese olanaklar çerçevesinde alt yapı ve deney hayvanı sağlamaktır. Merkez yalnızca araştırma yapmak için deney hayvanı ve çalışma ortamı yaratmaz, aynı zamanda deney hayvanlarının ve deneysel çalışmaların yapılması ile ilgili eğitimi de vermektedir. Bu amaçla, 1997 yılından itibaren Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan araştırma görevlileri birer aylık rotasyona gelmektedir. Ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile yapılan işbirliği sonucunda "Deney Hayvanları Dersi" programa alınmış, "511-Deney Hayvanları I" ve 512-deney Hayvanları II" dersleri, talep olan dönemlerde verilmektedir. 1999 Yılında ülke çapında "Domuzlarda Laparoskopik Cerrahi Kursu" düzenlenmiştir. Rutin olarak her ilkbahar ve güz yarıyıllarında "Laboratuvar Hayvanlarının Kullanımı ve Bakımında Eğitim ve Uygulama Kursu" yapılmaktadır. Araştırma yapmak isteyenlerin gerek deney hayvanı, gerekse deneysel çalışma ortamı istekleri TIBDAM Yönetim Kurulunca değerlendirilmektedir. Bilimsel, etik ve usul açılarından yetersiz ya da yanlış bulunan başvurular geri çevrilmektedir. Başvuruların değerlendirilmesi için ayrıca 2000 yılında o zamanki adıyla "Çukurova Üniversitesi Tıbbi bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama merkezi (TIBDAM) Deney Hayvanı Etik Kurulu" (DHEK) oluşturulmuş ve o zamanki adıyla TIBDAM Merkez Kurulunca bu kurulun yönergesi kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. ÇÜ-SABİDAM yönetici ve görevlileri doğrudan bilimsel araştırma yapan kişiler durumunda değildir.

ÇÜ SABİDAM'ın Gelişmesine ait Bazı Bilgiler

Üniversitemizdeki birçok merkezde olduğu gibi, ÇÜ-SABİDAM'ın  kendine ait bütçesi ve kadrosu bulunmamaktadır. Merkeze ait gelirlerin çok az bir kısmı araştırıcılara satılan deney hayvanlarından sağlanmaktadır. Oysa bu para ancak deney hayvanlarının yem parasını karşılayabilmektedir. Şimdiye kadar ÇÜTF-DETAUM 'a yapılan yatırımların büyük bir kısmı Rektörlüğün, bir kısmı da Tıp Fakültesi Dekanlığının desteği ile gerçekleşmiştir. Merkez 2013 yılından itibaren Rektörlük bünyesinden Tıp Fakültesi bünyesine katılmış ve Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi(TIBDAM) olan ismi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi(ÇÜTF-DETAUM) olarak değişmiştir. 24 Şubat 2017 'de 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 7/d-2 maddesi uyarınca  Üniversitemiz Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin adının " Sağlık Bilimleri Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi" olarak değiştirilmiştir