Kuruluş ve Tarihçe
1983'te Ç.Ü.Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalına bağlı Deney Hayvanları Laboratuvarı olarak kuruldu.
Çukurova Üniversitesi Senatosunun 14.08.1990/tarih ve 11/2/4 sayılı kararı ile "Çukurova Üniversitesi Deneysel Cerrahi Araştırma ve Uygulama Merkezi (DECAM)" adını aldı.
Merkezin kuruluş ve işleyiş yönergesi Üniversite Senatosunun 17.03.1992 tarih ve 4-3 sayılı kararı ile kabul edildi, "Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezleri Yönetmeliği" başlığı ile 10.04.1992 tarih ve 21195 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Benzer amaçlı merkezlerin birleştirilerek tek çatı altında toplanması düşüncesiyle, DECAM, Dahili Tıp Bilimleri Araştırma Merkezi ve Temel Tıp Bilimleri Araştırma Merkezi birleştirilerek merkezin yeni adı 07.06.1995'te "Çukurova Üniversitesi Tıbbi Bilimler Deneysel Araştırma ve Uygulama Merkezi (TIBDAM)" adını aldı. 14.02.2013’ten itibaren Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden merkezin adı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇÜTF-DETAUM)olarak değişmiştir. 24 Şubat 2017'de 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 7/d-2 maddesi uyarınca Üniversitemiz Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama merkezinin adını, " Sağlık Bilimleri Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak değiştirilmiştir.
Merkezin Amaçları
Sağlıkla ilgili her türlü bilimsel ve teknik araştırma ve uygulamalar için deney hayvanı sağlamak, cerrahi alt yapıyı oluşturmak ve operasyon öncesi ve sonrası deney hayvanının sağlığını ve bakımını üstlenmek,
Araştırıcılara projelerinde kullanacakları deney hayvanları ile ilgili danışmanlık hizmeti vermek.
Üniversitede sağlık alanında araştırma ve uygulama yapacak elemanların yetişmesini teşvik etmek ve bu kişileri bilgilendirmek amacıyla seminer, kurs ve konferanslar düzenlemek, gerektiğinde bu çalışmalarla ilgili sertifikalar vermektir.
|