Genel Günlük İşler


Genel Günlük İşler
        

1.    Sorumlu olduğun odanın ışıklarını yak. Otomatik ışık ayarlayıcısının normal çalışıp çalışmadığını kontrol et.
2.    Günün sonunda sorumlu olduğun hayvan odasının kapısını kilitle.
3.    Günlük oda işlerini yap. Günlük iş takvimine imzanı at. Yaptığın aktiviteleri kaydet.
4.    Oda koşulları:

 

      
  • Günlük sıcaklığı kontrol et. Kağıda yaz.
  •   
  • Aşağıda listelenmiş normal aralığın dışında ise derhal üstüne haber ver.
  •  
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Türler Normal Sıcaklık
            Aralığı (°C)
Kritik Sıcaklık
            Aralığı (°C)

Kemirgenler 20-23 18-27
 
Büyük Memeliler 20-23 18-27
 
Tavşanlar 18-21 18-27
 
Rana Kurbağa 20-23 16-27
 
Xenopus Kurbağa 16-18 16-21 altında

 
  5.    Nem normalde % 30-70 arasında olmalıdır.  6.    Odanın havası saatte 10-15 defa değişmelidir. Oda basıncı koridora göre pozitif olmalıdır. Oda basıncı aylık izlenmelidir.
  7.    Işık 12 saat aydınlık 12 saat karanlık olmalıdır (sabah 6'dan   akşam 6' ya kadar). Aydınlanmada herhangi bir anormallik varsa üstüne   haber ver. I.
   
    Personel

   
   2.    Kapalı ayakkabı giyecek. Sandalet veya burnu açık ayakkabı giymeyecek. Islak zeminde çalışıyorsa lastik çizme giyecek.
   
    3.    Binayı terk ederken çalışma giysilerini çıkaracak.
    4.    Hayvanların altları değiştirilirken burna maske takacak.
    5.    Hayvan odalarında kesinlikle bir şey yemeyecek ve içmeyecek.
    6.    Sigarayı bina dışında içecek< 

II. Hayvan Sağlığı
   
    1.    Her sabah yapılacak ilk şey hayvan odalarındaki hayvan kafeslerini kontrol et. Hasta hayvan varsa veterinere haber ver.
    2.    Kafes kalabalık ise yavrular ayrılmalı; bu nedenle üstüne 1 hafta içinde haber ver.
    3.    Sütten kesilme zamanı gelmişse (kemirgenlerde ortalama 3 hafta) üstüne haber ver.
   4.    Ölü hayvanlar: Kafeste ölü hayvan varsa hayvan kafesten   uzaklaştırılır; plastik torbaya konur. Büyük hayvanlar için iki plastik   torba kullan. Numarası varsa numarasıyla kayıt et. Üzerine ölü etiketi   bağlanır.
 

      
  • Ölüm tarihi ve numarası kafes kartına yazılır.
       
  •   
  • Deftere ölen hayvan yazılır. Bu yazımda şunlar belirtilmelidir
  •    
          
    • hayvanın bulunma tarihi
    •     
    • Bina ve oda numarası
    •     
    • Araştırmacının adı
    •     
    • Türü
    •     
    • Numarası veya diğer tanıtıcı bilgileri
    •    
     
 
      
  • Hayvanı ölen araştırmacı telefonla derhal haberdar edilmelidir.   Hafta sonu ölen hayvanlar araştırmacıya pazartesi bildirilmelidir.   Hayvan soğuk odaya bırakılır
  •   
     
 
  III. Su 

1.    Kemirgenler ve tavşanlar her zaman su içerler (araştırmacı başka bir şey söylememişse).
2.    Büyük hayvanlar günlük su alırlar, su kabı her gün kontrol edilmeli boşsa doldurulmalıdır.
3.    Tüm su şişelerini kontrol et. Kirlenmiş suyu veya şişenin 2/3'ünden az sulu şişeleri değiştir.
      
  • Günlük Rutinler
  •    
          
    • Güvenliğin kontrolü- sabah ilk şey, akşam son şey.
    •     
    • Sızmaların kontrolü- kafes rafını çek, içine bak. Problem varsa yazarak bildir.
    •     
    • Kafese pipetin girdiğinden emin ol- kafesin kapağı iyi kapatılmamışsa pipetin iyi çalışmamasına neden olur.
    •     
    • Hayvanların su içebildiğinden emin ol- bu dikkatli   değerlendirme gerektirir. Su kolay akıyor mu, hayvan yiyor mu, hayvan   idrar ve gaita çıkarıyor mu?
    •    
      
  • Sağlık Önlemleri
  •  
  Kafes Raflarını Değiştirme- yıka, tekrar kullan veya depoya kaldır.
  4.    6 haftalıktan küçük fare, yavrulu dişi ve yeni gelen 20 g'dan   daha ufak olan hayvanların susuz kalmamaları için suluklarından su   serbestçe akmalıdır
  5.    Öğleden sonra odanın kapısını kilitlemeden önce sulukları kontrol et.
 
  IV. Yem 
      
  • İzleme
  •    
          
    • Kemirgenler her zaman yem yerler (araştırmacı herhangi bir şey önermemişse).
    •     
    • Büyük hayvanlar aralıklarla beslenirler.
    •     
    • 24 saatten daha fazla yem almayan hayvanlar derhal sorumlusuna haber verilmelidir.
    •     
    • Eğer hayvan araştırmacı için özel bir diyetle besleniyorsa   araştırmacı, bu yiyeceği sağlamalıdır. Günün bitiminde özel diyet   sağlanamazsa her günkü diyet verilmelidir.
    •     
    • Genellikle kemirgenlerin yemliğini ¾ oranında doldur.
    •    
     
 
 
    Doğru yemle beslendiğinden emin ol.   Yem çuvallarındaki etiketi kontrol et. Etikette son kullanma tarihi   olmalıdır. Bir yem 6 ayda tüketilmelidir. 
 
    Yemlikteki yemi kontrol et: ıslak mı,   küspe mi veya küflü mü? Eğer böyleyse yemliği boşalt ve yeni yem koy.   Yemlik kirliyse temiziyle değiştir. Belirli bir hayvan veya bir grup    hayvan yemi, temiz kafese bu hayvanlarla birlikte transfer edilebilir.   İzole kafeste bulundurulan kemirgenler için yem hafta içi değişiminde   transfer edilebilir fakat küfü önlemek için haftada bir boşaltılmalıdır.   Yemlikteki yemi asla geriye konteynıra veya yem çuvalına koyma. 
    Yere dökülen yemler hayvanlara verilmemelidir. Dökülen yemler toplanıp çöpe atılmalıdır. Yırtık yem çuvalları atılmalıdır. 
 
    Yemi kafeslere dağıtmak için yem   kepçeleri kullanılır. Elle yem vermeyiniz. Zaman zaman kepçeler   temizlenir, temiz suyla çalkalanır ve havada kurutulur. 
 
    Yem ve Talaş Konteynırları (hayvan odasında tutulan konteynırlar dahil)   
            
    • Konteynırlar boşaldığı zaman doldur. Açık yem veya talaş içerikleri   plastik kaplı kutulara konulur. Diyet konteynırı plastikse yem doğrudan   bu plastik kaba konur.
    •     
    • Kullanılmadığı zaman kapağı sıkıca kapalı tut.
    •     
    • Yem konteynırına yeni yem konduğu zaman derhal yemin son   kullanılma tarihi yazılmalıdır. Kullanılmayan yem yeni gelen yemin   üzerine konmalıdır.
    •     
    • Haftalık konteynırın tozunu dışarı boşalt. İki haftada bir   plastik torbasını değiştir. Ayda bir kez konteynır sağlık muamelesinden   geçirilmelidir.
    •     
         
     
 
  V. Ufak Laboratuvar Hayvanlarının Temiz Kafeslerinin Hazırlanması 
      
  • Depo odasında veya ona yakın yerde veya kafes yıkama yerinin yan   tarafında temiz kafeslere talaş koy. Hayvan odalarına talaş getirme. Bu   oldukça fazla toza neden olur, deneyleri etkileyebilir.
  •   
  • Temiz kafeslere hayvan odalarına gelmeden önce taze talaş, yem ve su konmalıdır.
  •  
  VI. Kirli Kafeslerden Temiz Kafeslere Hayvanların Transferi 
      
  • Kirli kafeslerden temiz kafeslere hayvan transfer edileceği zaman   yapılacak ilk iş kafes kartlarının transferi, sonra hayvan transferi   yapılır.
  •   
  • Temiz rafta aynı kafes pozisyonunda hayvanları tut.
  •   
  • Hayvanları kirli kafesten temiz kafese transferini hayvan odalarında yap.
  •   
  • Transfer bittikten sonra tüm kafeslerin sıkıca kapandığından emin ol.
  •   
     
 
  VII. Genel İdare-Hayvan Alanları 
      
  • Döşeme- Her gün günlük olarak temizlenir. Gerekirse tatiller ve hafta sonunda da temizlenir.     
              
    • Hortum alanları- tüm kirlerin direne akıtıldığından emin ol.   Zemini deterjan-dezenfektan solüsyonu ve sıcak suyla yıka, sıcak suyla   çalkala ve kurut.
    •       
    • Paspas alanları-         
                      
      • İlk olarak süpür; sıcak suyla ve dezenfektan-deterjanla paspasla.
      •           
      • Paspas bittiği zaman çalkala ve suyunu sık ve kuruması için   as. Ekipmanı diğer partiküllerden fazla suyla çalkala. Paspas   kovasından suyu boşalt ve kovayı temizle.
      •           
      • Haftalık olarak paspas başını değiştir. Hiç olmazsa ayda bir kez değiştir.
      •          
             
    •      
       
  •   
  • Duvar
  •    
          
    • Hayvan oda duvarlarını hiç olmazsa ayda bir kez yıka. Tavşan oda duvarları haftalık yıkanır.
    •     
    • Duvar yıkanırken hayvanları uzaklaştır.
    •     
    • Duvarları yıkamak için dezenfektan-deterjan ve sıcak su   kullan. Duvara solüsyonu sürmek için sünger veya fırça kullan. Temiz   suyla çalkala veya kurutmak için süngerle. Elektrik aksamına dikkat et.
    •    
      
  • Işık Aksamı
  •    
        Lambalar aylık temizlenmeli, tozlanmışsa daha sık temizlenir. Kiri temizlemek için sabunlu ve sulu bezle sil. 
  • Hava Ventilasyonu
  •  
        
    • Haftada bir kez deterjan-dezenfektan solüsyonuyla vantilatörün dış yüzünü sil.
    •   
    • Duvarları yıkamadan önce vantilatörleri temizle
    •  
     
  • Diğer Yüzeyler
  •  
        
    • Tezgah ve lavobaları deterjan/dezenfektan solüsyonla günlük   temizle. Çalışma yüzeyi olan tezgahlı odalar dezenfektan solüsyonu   içeren şişeyi sıkma sistemi olmalıdır.
    •   
    • Her gün bir fırçayla kafes raflarının tepesinin tozunu al.
    •   
    • Gerekli sıklıkta odaların kirliliğini kontrol et ve temizle.
    •   
    • Kapıları, kapı pencerelerini ve kapı kollarını gerektikçe temizle fakat en az haftada bir olmalıdır
    •   
       
     
  VIII. Hayvanın Olmadığı  Alanlarda Yönetim
 
 
Yem odası, muayene odası, otopsi odası, soğuk   hayvan ölü odaları, oda önleri ve koridorlar günlük süpürülüp   paspaslanmalıdır. Çöp kutuları boşaltılmalıdır. Gerektikçe tezgah   dezenfektanıyla tezgahları ve yem kaplarını temizle.
      
  • Koridor
  •    
          
    • Koridorları günlük temizle (nöbet bitmeden önce ör, saat 16 gibi).
    •     
    • Deterjan / dezenfektan solüsyonuyla süpür ve paspasla.
    •     
    • Temiz suyla paspası çalkala, sık ve kuruması için as.
    •     
    • Temiz suyla paspas kovasını çalkala.
    •     
    • Paspas ucunu ve kovayı sağlıklı hale getir.
    •    
      
  • Ölü Hayvan Odası
  •    
        Buranın kullanılma talimatı kapıya asılmalıdır. Lütfen onu dikkatlice oku.   
          
    • Herhangi bir ölü hayvan döşemede bırakılmışsa kaldırılıp poşetlenip kutuya konacak.
    •     
    • Haftada bir kere veya gerektikçe ovulacak. Her ölü hayvan alındıktan sonraki gün paspaslanacak.
    •     
    • Ölü hayvanlar bu odada poşetli ve etiketli olarak 48 saat tutulacak
    •    
      
  • Girişim Odaları
  •    
          
    • Günlük       
                
      • Temizlik maddesiyle zemini süpür ve sil.
      •         
      • Tezgahı, lavobayı, rafı tezgah dezenfektanıyla temizle.
      •         
      • Oda destek malzemelerinin (eldiven, çamaşır suyu,bıçak konteynırı gibi) eksiğini tamamla.
      •         
      • CO2 tankını fonksiyon yapıyor mu kontrol et.
      •         
      • Işıkların, başka aletlerin çalışıp çalışmadığını kontrol et.
      •        
           
    •     
    • Aylık
    •      
              
      • Tüm duvarları yıka.
      •       
      • Giderin filtrelerini değiştir.
      •      
         
      
  • Eczane
  •    
        Haftalık (gerekirse daha sıklıkta)   
          
    • Süpür ve sil.
    •     
    • Tezgah dezenfektanıyla tezgahları silerek temizle.
    •     
    • Çöpü boşalt.
    •    
      
  • Nekropsi ve Soğuk Oda
  •    
        Günlük   
          
    • Dezenfektan / deterjanla zemini süpür ve paspasla.
    •     
    • 2.    Dezenfektan / deterjanla raf ve tezgahı silerek temizle.
    •     
    • Gerektikçe çöpü boşalt. Garaja tüm çöpü koy.
    •     
    • Rafta 48 saatten daha fazla kalan ölü hayvanları veya   etiketsiz hayvanları çıkart. Yakılacaksa krematoryuma gidecek veya   gömülecek.
    •     
         
     
 
  IX. Diğer İşlemler 
      
  • Hayvan Kaçışları     
            
    • Bir hayvan, hayvan odasında bulunursa onu yakalamaya çalış,   ayrı temiz boş bir kafese koy, kafes kartına bulunduğu tarih ve kayıp   ibaresini yaz. Sorumluya haber ver. Hayvanın kendi kafesi olduğuna emin   olsan dahi eski kafesine asla geri koyma. Kimliksizse ötanazi edilecek   olan diğer hayvanların yanına konacak.
    •       
    • Büyük hayvan kaçarsa kafesine yiyecek koy, kapısını açık bırak. Hayvan kafesine gönüllü dönecektir.
    •      
       
  •   
  • Kaçışları En Aza İndiren Fare Barındırma     
            
    • Kafes ile kapağın uyumlu olup olmadığını kontrol et.
    •       
    • Kapağın ızgaralarının arası fare kaçışına izin vermemelidir.
    •      
       
  •   
  • Kirli kafesten temiz kafese hayvanlar transfer edilirken veya   kaçan bir hayvan yakalanırken her bir tür için uygun tutma tekniklerini   kullan.
  •   
  • Ventilasyonda ve hava değişiminde her zaman hayvan odalarının kapısını kapalı tut.
  •   
  • Dezenfektan-deterjan solüsyon rezervuarı gerekli sıklıkta doldur.
  •   
  • Yanan ampulleri değiştir.
  •   
  • Kağıt havlu ve el sabununu sürekli takviye et.
  •   
  • Odalarda farklı numarada eldiveni stokla.
  •  
  X. Anahtarları Kontrol Etme 
      
  • İdare tüm odaların anahtar yedeğine sahiptir.
  •   
  • Anahtar kabini içinde anahtarlar yerinde mi kontrol eder.
  •   
  • Mümkünse saat 16: 30'dan önce anahtar yerine konur.
          
             XI. İş Gününün Sonunda Hayvan odalarının kapısını kilitle. Otomatik zaman ayarlayıcısı yoksa lambaları kapat.