Hayvanlarının Kimliklendirilmesi


Araştırma Hayvanlarının Kimliklendirilmesi
     
         
        
     
Kafes Kartları       Tüm hayvanlar için hayvanın   türü, cinsi, kafese konduğu tarih ve ağırlığı, biliniyorsa doğum   tarihi, cinsiyeti, numarası, araştırmacının adı, araştırma protokolu,   araştırmacını bağlı bulunduğu anabilim dalı ve telefon numarası ile   protokol sayısı doldurulmalıdır. Hayvan kayıtlar, yapılan işlemlerin   izlenmesinde oldukça faydalıdır.      Hayvanın Kimliklendirilmesi      Büyük hayvanlar (kedi,   köpek, domuz gibi) tek tek kimliklendirilir. Yakalık, kulak takısı veya   bilinen bir dövme kullanılabilir. Bu sayı kafes kartına da   yazılmalıdır.
Küçük hayvanlar ya geçici ya da kalıcı   bir takım araçlarla kimliklendirilir. Geçici kimlik verme kalemle   kuyruğa işaret konarak yapılır. Diğer bir yöntem postun boyanması veya   postun tıraşla kazınmasıdır. Tıraşla işaret 15 gün sürerken kalemle   boyama 1-2 gün devam eder. Sürekli kimlik verme kuyruğa dövme yapılarak   başarılabilir. Kuyruk veya parmak kesme kesinlikle önerilmez.   Kimliklendirme yöntemi olarak en yaygın kullanılan kulak delmedir.
      Kulak delme      Hayvan kulağını delerek numara vermek için ticari olarak satılan zımba   vardır. Zımbayla kulağa ufak bir delik açılır. Sağ ve sol kulaktaki   delikler birlikte değerlendirilerek 100'e kadar numara verilebilir   (Şekil 1).   

 

delme yöntemiyle küçük kemirgenlere numara verilmesi
 
Şekil 1. 1'den 99'a kadar delme yöntemiyle küçük kemirgenlere numara   verilmesi (A, B, C). Buna göre D 38'i, E 51'i ve F 95'i göstermektedir.